• Покрет „РОД“ је добровољно, невладино, непрофитно, и самостално удружење, основано на слободном и јавном удруживању његових чланова ради остваривања заједничких циљева и интереса у области суштинског преображаја Републике Србије и српског друштва како у матици, тако и у дијаспори, на политичким темељима и баштини српског државно-правног искуства и традиције.
  • Уз свеобухватно развијање српске националне свести, патриотског духа и љубави према отаџбини, који ће бити у функцији јачања друштвене заједнице у духовном, правном и економском смислу.
  • Покрет „РОД“ своје деловање и остваривање циљева заснива на цивилизацијским достигнућима, изворним вредностима и традицији, са циљем остваривања људских права и слобода, међународне интеграције, развоја парламентарне демократије и владавине права, тржишне привреде и социјалне правде.

О циљевима Покрета „РОД“ можете погледати овде

Пошто је познато колико је наша дијаспора успешна у многим државама, показала и доказала своје способности, умећа и знања, решили смо да у покрету дамо могућност да се наши људи у свету умреже кроз цео низ стручних савета које смо створили. Овде можете видети САВЕТЕ

 

ПОКРЕТ РОДОЉУБА ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ „РОД“·

Страница, Покрет rодољуба Отаџбине и дијаспоре “РОД” у Србији је намењена васцелом српском расејању, којем није све једно шта се дешава у матици и којем је важно да се и глас Срба из целог света чује и поштује. Она је намењена да информише о циљевима и задацима Покрета али и да окупи људе из дијаспоре, као и из Србије, којима је родољубље полазна основа нашег бића, основни мотив и покретач у борби за sрпске интересе, којима неће диктирати нови светски поредак и интереси глобализације, већ очување исконских и традиционалних вредности нашег народа.

Овде треба да буду и сви они који сматрају да српско расејање мора бити прихваћено, као део Српског народа са свим правима и обавезама. Српско расејање мора бити уважено и поштовано од стране званичних институција Србије, мора бити представљено у српским  институцијама, где ће представљати, како интересе расејања, тако и Српског народа у целини. Наш задатак је да се чује глас српског расејања из целог света, да се чују и уваже предлози, захтеви, виђења, да се подрже све активности и делатност наших удружења и да један од најважнијих сегмената буде представљање рпских интереса у домицилним земљама и да српско расејање буде aмбасадор свог народа.

Желимо да напоменемо, да су већина иницијатора стварања Покрета, или делегати Скупштине dијаспоре, или лидери дијаспора из разних држава, познати родољуби ,како из Србије тако и из расејања, па ће сви предлози бити разматрани у контексту даље имплементације потреба нашег расејања.

Ми смо кроз разне државне институције, које су наводно представљале интерес Српског расејања, почев од министарства па до управе за дијаспору, покушавали да реализујемо наше захтеве и потребе, на жалост, све се сводило на искоришћавање дијаспоре, где смо више били у улози “музне краве” него партнер.

 

Створена је Скуптштина дијаспоре као највеће представничко тело нашег расејања, али је њена функција у старту била ограничена Законом о дијаспори а онда када су увидели да ту постоји озбиљно знање и способности, кроз израду стратегије и захтева који требају нашем расејању, ти државни чиновници су заблокирали њен рад а руководство, као и делегате, маргинализовали. Све изгласане одлуке, које је усвојила Скупштина дијаспоре су биле апсолутно заблокиране, тим самим је нарушен и Закон о дијаспори, као и изгласана стратегија односа са српском дијаспором.

Да не говоримо о проблемима и бирократији, са којом се наше расејање сусреће, када долази у контакт са државним институцијама, било да се то тиче Амбасада, Конзулата или легализације својих потреба у матици, као на пример; нострификације диплома, добијања држављанства, личних карата, извода, потврда и других потребних докумената, сви смо осетили бахатост, дрскост и не -поштовање,као да смо странци у сопственој држави.

Свака власт је игнорисала наше потребе, понижавала и користила само у личне сврхе. Свака институција која је била створена, за наводно решавање потреба расејања је користила то за намиривање унутрашњих политичких потреба, као и за личну промоцију појединаца и зарађивање дневница.

Те канцеларије, управе и друге структуре задужене за дијаспору су у ствари највише утицале на раскол у расејању, између себе су се такође борили за свој статус унутар те структуре, делили страначки плен и умишљали да су они шефови нашем расејању, без обзира што су им то чак и прва радна места. Дакле, све ово говори о томе да је одавно сазрела потреба, да се ми сами организујемо и да остваривање својих права преузмемо у своје руке!

Посебно желимо да нагласимо да све националне мањине, имају више права него ми као титулна нација, посебно ми из дијаспоре, што је срамно за сваку државу и владу! Расејање сваке године шаље дознаке од неколико милијарди долара и тиме чува социјални мир у Србији.

Због тога је створен овај Покрет, који ће прерасти у политички и који ће се бавити управо, обезбеђивањем интереса нашег расејања на политичком нивоу и решавати нагомилане проблеме, али ће се и борити за нционалне интересе Српског народа у целини, без освртанја на политичку конјуктуру у Србији. Дијаспора ће доносити одлуке које ће увек бити у интересу Српског народа а не у иинтересу власти!

Овај Покрет је отворен за све родољубе који желе добро својој нацији без страха да ће неко продати њихове интересе, јер је дијаспора вечна и њу није могуће купити, као што се то дешава са странкама и покретима у Србији.

РОД је највећа вредност у нашем народу, сви волимо свој РОД, сви се боримо за свој РОД и морамо чувати РОД!

Зашто „Родољуби“?

Зато што родољубље симболизује једно од најузвишенијих људских осећања која се заснивају на поштовању особених националних вредности, али и на уважавању универзалних хуманистичких вредности као што су: правичност, истинитост, духовност и моралност.

Основу родољубивог/патриотског васпитања представљају: „љубав према отаджбини и народу, јединство духовних, друштвених, економских, културних интереса; морална и духовна достигнућа народа изражена у језику, обичајима, традицији, науци, уметности, моралу и религији, спремност за одбрану слободе и интегритета, независности земље и народа, као и вера у будућност и просперитет земље”

Нама не требају демократске фикције, већ саборност Српскога народа и поштовање наших интереса. Много је оних којима су уста пуна молитве а срце празно!

Ми желимо да се водимо чувеним речима Владике Николаја:

  • Нека нам школа буде са ВЕРОМ.
  • Политика са ПОШТЕЊЕМ.
  • Војска са РОДОЉУБЉЕМ.
  • Држава са Божјим БЛАГОСЛОВОМ!