Активности чланова и оснивача Покрета „РОД“ на промоцији Србије врше се и ван територија Србије.

Један од основних циљева Покрета јесте повезивање наших општина и привредних потенцијала са домицилним државама.

У том смислу је члан Сабора Покрета „РОД“ из Словеније, господин Раде Бакрачевић са својим сарадником Божидром Дринићем организовао повезивање 24 општине из Србије са општинама из Словеније које су потписале Повеље о сарадњи. Ово један пројекат без преседана јер је непознато да се у једном моменту повезао толики број општина и истовремено потписао Повељу о сарадњи. 

Покрет „РОД“ са својим члановима планира и даље активности на повезивању потенцијала Србије са домицилним државама а овај пројекат је пријављен за „гинисову књигу рекорда“

Марибор, 29. август – Ових дана је у Словенију стигао велики број представника српских општина, који су желели, да присуствују потписивању »Листина о сарадњи« српских и словеначких општина. Захваљујући Божидару Дринићу из Зрењанина и Раду Бакрачевићу из Марибора повезано је са јучерашњим даном 12. српских са 12 словеначких општина. Прихватајући иницијативу о успостављању привредних веза које су покренуле агенције »Аграрпресс« из Зрењанина и »Штајерске новице« из Марибора Листине о намери сарадње потписали су 28. августа представници још четири локалне самоуправе Словеније и Србије.

Заједничко опредељење Републичких Влада да се на основу јединствених одлука покрену активности ка тешњем повезивању привредних субјеката две земље, на најупечатљивији начин потврдили су жупани – градоначелници неколико локалних самоуправа Словеније и Србије.

У привредној комори у Мурској Соботи Повељу су потписали Љиљана Китић, представница општине Сечањ и Славко Петовар, градоначелник општине Вержеј

Повеље о намерама успостављања привредне сарадње потписали су у уторак  28. августа 2018 године у општини Вержеј градоначелник  општине Вержеј Славко Петовар и заменица председника општине Сечањ Љиљана Китић. Исти дан су Повељу о сарадњи потписали Марјан Жмавц, градоначелник словеначке општине Церквењак и Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци.

Делегацију из Србије поздравља Роберт Грах, директор Привредне коморе Помурја.

Ово је наставак изузетно успешне активности на успостављању контаката два народа који су препознали широк спектар заједничких могућности у остваривању привредних резултата. Сличне повеље  до сада су, за последње две године, у организацији магазина »АГРАР« из Зрењанина  и ревије »Штајерске новице« из Марибора потписале општине Нова Црња и Раденци, Нови Кнежевац и Белтинци, Чока и Чреншовци, Ириг и Ормож, Ковин и Цанкова, Петровац на Млави и Пуцонци, Врбас и Моравске Топлице, као и Бечеј и Мурска Собота док су жупани општина  Србобран и Град такође својим потписима покренули сарадњу ,

У општини Церквењак Повељу су потписали: Марјан Жмавц, градоначелник словеначке општине Церквењак и Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци.

Потписивањем Повеље о сарадњи представници српских и словеначких општина  се добровољно и у духу свеопште сарадње обавезују на непосредно и дугорочно повезивање, проширење и унапређење сарадње у области привреде и економског развоја, пољопривреде, трговине и туризма, културе, просвете и спорта, те размену искустава у раду са другим областима које би биле од заједничког интереса.

У име Срба за словеначко гостопримство захвалила се Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци.

Ове јучерашње свечаности увеличали су и гости словеначких општина као и делегације војвођанских локалних самоуправа града Сомбора и општине Нова Црња која је прва успоставила сарадњу на овим основама са познатим словеначким туристичким крајем Раденци у којој се пуни позната минерална вода »Раденска« под заштитиним знаком »Три срца«..

Текст: Раде Бакрачевић

Фото: Здравко Мајсторовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *